Dietetyk kliniczny – kto to jest? Kiedy warto się do niego udać?

Dietetyk jest specjalistą zajmującym się tworzeniem diet. Jednak może on komponować nie tylko diety odchudzające lub dla sportowców, lecz także diety przeznaczone dla osób z różnymi dolegliwościami, by pomóc im w poprawie zdrowia.

Kim jest dietetyk kliniczny?

Dietetykiem klinicznym nazywa się dietetyka posiadającego specjalizację w zakresie żywienia w trakcie choroby.

Właściwie skomponowana dieta podczas dolegliwości ma kluczowe znaczenie, ponieważ pomaga w zmniejszaniu nieprzyjemnych objawów, a także w szybszym powrocie do zdrowia.

Dietetyk kliniczny – czym się zajmuje?

Specjalista jak dietetyk kliniczny zajmuje się komponowaniem programów żywieniowych zgodnych ze stanem zdrowia i potrzebami swoich pacjentów.

W celu przygotowania odpowiedniego programu przeprowadza on wywiad z pacjentem, podczas którego dowiaduje się, jaki jest jego stan zdrowia, sprawdza jego wagę, wzrost, BMI, a także pyta o nawyki żywieniowe i gust.

Kiedy warto udać się do dietetyka klinicznego?

Dietetyk kliniczny może pomóc pacjentom z różnymi dolegliwościami, na przykład jak:
– Nowotwory,
– Choroby układu pokarmowego,
– Choroby układu krążeniowego,
– Cukrzyca,
– Choroby tarczycy,
– Osteoporoza.

Aktualnie z pomocy dietetyka klinicznego można skorzystać również internetowo, co znacznie ułatwia dostęp do jego usług i pozwala na otrzymanie indywidualnej diety w domu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *